Rindi text & förlag
Pia Rockström

Leva för två (2022)

Bokens baksidestext: 

I ”Leva för två” intervjuar journalisten Pia Rockström tvillingar från Sverige, Storbritannien, USA, Norge och Island. De delar med sig av sin erfarenhet av att mista sin andra hälft och hur de har hittat vägar till ett bra liv. 

Sorgen efter en tvillingförlust är ensam i sitt slag. Redan i fosterstadiet skapas det band som gör relationen unik. Det här är en bok för alla som vill ha stöd i ett sorgearbete. Det är också viktig läsning för yrkesgrupper som kommer i kontakt med ensamma tvillingar och saknar kunskap om vad en tvillingförlust innebär. Eftersom det finns sparsamt med forskning i ämnet är det många gånger tvillingar själva som får vara den rösten. 

Leva för två framsidaFramsida på boken Leva för två

Titeln ”Leva för två” syftar på upplevelsen hos många ensamma tvillingar, att de har fått en chans, som deras
tvilling inte fick, och nu bör leva livet fullt ut.

Pia Rockström har lång erfarenhet i mediabranschen. Hon har tidigare gett ut intervjuböckerna Högsensitiva berättar och Sensitivt ledarskap. 2012 tilldelades hon Bertil Torekulls Stora lokaltidningspris för sitt sätt att skriva. Pia föddes som trilling 1970 i Lund men en av hennes systrar, Maria, levde bara några timmar.

Leva för två finns nu även som ljudbok hos din ljudbokshandlare, t.ex. Bokus, där du också kan provlyssna på de första fem minuterna.

Boken är formgiven av Ann-Sofie Hammarström Östergren på Lilla Blå Tornet.

Sagt om boken:

Delar av recension av lektör Helena Kubicek Boye, BTJ, i häfte nummer 11 2022:

"Ämnet är relativt smalt och det finns inte många böcker på temat. Det gör den här boken extra värdefull då den speglar ett relativt outforskat område. Genomgående är sorgen men också den styrka som många beskriver sig besitta i form av att ha kraften av två personer i sig. Mest värdefull är boken sannolikt för de som är i liknande situation och kan finna både insikter och tröst. Leva för två är dock även tänkvärd läsning för andra i beskrivningen av detta djupa syskonband."

Ingrid Lundvist, ensam tvilling:

"Min tvilling dog under förlossningen 1947. Jag har sträckläst din bok, mycket tårar, men det var det värt. Så mycket som föll på plats. Detta att jag nästan alltid känt mig ensam även i grupp, att inte hitta någon som jag. Jag har alltid sökt efter närhet och att dela med mig av mina erfarenheter och vad jag gjort eller sett. Jag har fått så många aha av din bok, den har verkligen ringat in vem jag är. Tack! Jag har trott att när jag inte var enäggstvilling så skulle det inte vara lika känslosamt och dessutom inte delat något i livet utanför livmodern"

Käthe Ivarsson, författare och KBT-terapeut:

"Att få ta del av de berättelser du fått till dig och delar med dig av gör något med själen. Berörande vackert."

Michaela Gester, språkkonsult, Textvärt:

 "Jag blev otroligt berörd och har lärt mig mycket. Det är starkt och välskrivet, personligt och engagerande. Känsligt och ödmjukt".

Post
Instagram